Geschiedenis

Op 11 januari 1949 werd onder de naam Marsband Duindorp de huidige show- en Drumfanfare Duindorp opgericht.

Een initiatief van het wijkberaad om naast een gymnastiekvereniging een marsband op te richten om de cultuur in de wijk weer nieuw leven in te blazen. Immers de oorlogsjaren hadden hun sporen achter gelaten in de wijk. Een wijk die pas later in 1947 werd ‘teruggegeven’ aan hun oorspronkelijke bewoners.

De Marsband Duindorp bestond in het begin uit tamboers en hoornblazers. Als snel groeide de club en werd de naam veranderd in Tamboer- en Pijperkorps Duindorp. Feitelijk staat Duindorp nog steeds onder die naam in de boeken. In 1966 werd de vereniging Koninklijk erkend. In de jaren ’70 bleef de club groeien en werden bij diverse gelegenheden mooie prijzen in de wacht gesleept. Een voorbeeld hiervan was uiteraard een medaille bij de Wereldmuziek concoursen in Kerkrade en vele prijzen waaronder “De Zilveren Tamboer” bij een concours in Medemblik.

Een korps dat ruim 125 muzikanten telde liet zijn gezicht zien in binnen- en buitenland. Frankrijk, Belgie en Duitsland stonden als favorieten op de lijst. De optredens varieerden van optochten, Rosenmontag en streetparades. In die tijd had Duindorp tijdens optochten een lopende show. Kortom vooruitstrevend en ruimdenkend. In diezelfde jaren ontwikkelde de muziek zich in een rap tempo. Uit Amerika kwam de zogenaamde Drumfanfare overgewaaid. Een bezetting van instrumenten die men in Nederland nog niet zo vaak tegen kwam. De signaal trompetten en de trompetten met 1 ventiel werden vervangen door de huidige bes-trompetten. Aan de deze kopersectie werd een trombone lijn toegevoegd en deden baritons en sousafoons hun intrede.

Bij Duindorp bleven de fluitisten met piccolo’s een groot deel van de bezetting opeisen. De stijl en klank van Duindorp veranderde en daar waar veel korpsen nog traditioneel bleven, vaak met jachthoorns, werd Duindorp trendsetter. Door arrangementen van wijlen de heer W. Dubbelt (destijds onze algeheel instructeur) werd Duindorp mede bekend door de muziek die op de radio destijds actueel was. “La Paloma Blanca” van de George Baker Selection was favoriet. De “Duindorpsound” was een feit.

Eind jaren 80 keerde het tij zich en werd merkbaar dat de liefde voor de muziek, met name het zelf muziekmaken bij de jeugd minder werd. Door de gunstige economische groei kregen mensen meer en andere interesses of hobbys.  Veel leden namen afscheid en wat eens een korps was van ruim 125 muzikanten zakte in die tijd tot onder de 40.

Een tweede grote omslag moest toen gemaakt worden. Met name de instructie en de muziekkeuze moest anders en professioneler. Om ons heen zagen wij die veranderingen bij onze collega’s, maar Duindorp bleef nog te veel vasthouden aan het oude concept. Er werden keuzes gemaakt en George Spiero, een betaald instructeur met professionele opleiding deed zijn intrede. De club begon weer te groeien en in de jaren ’90 werden bijzondere optredens uitgevoerd. Optredens met een Operettekoor, een meerdaags optreden in Capua Italie, een show werd ingestudeerd en Duindorp begon weer prijzen te scoren. In 1995 werd Duindorp verrassend kampioen van Den Haag tijdens de jaarlijkse audities op het Binnenhof. De groeitendens werd doorgezet en aan de bezetting werd hard gesleuteld. Saxofoons werden toegevoegd en Duindorp stond weer goed op de kaart.

Na de eeuwwisseling trad Jos Lustberg in dienst van de vereniging en onder zijn leiding werd het niveau van Duindorp op een hoger plan gezet. Een fikse show op muziek van de BeeGees deed menigeen stil in de stoelen op een tribune zitten. Spetterend, strak en muzikaal van een hoog niveau. Onder zijn leiding haalde Duindorp weer eerste prijzen bij concoursen weg. In Schiedam tijdens een marsconcours haalde Duindorp het hoogst aantal punten en later bleek dat Duindorp op landelijk niveau in de eerste divisie de hoogste punten had gescoord. Mooie oorkondes en waarderingen en menig collega zag in ons een geduchte concurent.

Op het gebied van show stond Duindorp heel sterk. Met de show Bee Gees on Tour, een arrangement van Rob Balfoort, promoveerde Duindorp van de introductie klasse direct naar de topklasse van Nederland. Er zijn niet veel showkorpsen die dat kunnen evenaren. Na de laatste show op muziek van Marco Borsato kreeg Duindorp last van leegloop. Veel muzikanten hadden hun hoogtepunt bereikt en namen afscheid van de vereniging. Een terugval kon niet voorkomen worden. Wederom een moment om het beleid aan te passen en nieuwe keuzes te maken.

Ondanks dat de vereniging klein is, kent deze wel een groot aantal goeie muzikanten. Ronald Arkesteijn werd aangesteld als algeheel instructeur en kreeg de opdracht om met deze kleine groep de “Duindorpsound” voort te zetten en te zorgen voor showmuziek. Speciaal voor het jubileumjaar werd door Ronald een arrangement gemaakt Musical Movie On Tour. Muziek van filmmusicals bij elkaar gebracht tot 10 minuten spectaculaire showmuziek. Door MusicMoves werd de choreografie gemaakt en zo ontstond een mooie en vooral verrassende show. Vol met uitdagingen en vooral een herkenbare “Duindorpsound”.

Aan het marsrepertoire werd hard gewerkt en in 2013 en 2014 haalde Duindorp respectievelijk met de nummers Under The Double Eagle en 633 Squadron een eerste plaats in de 2e divisie tijdens de concoursen in Schiedam. Langzaam maar zeker groeit Duindorp. In het voorjaar van 2015 werd John Doornbos als algeheel instructeur aangesteld. Er wordt hard gewerkt aan de muzikale vernieuwing waarbij vooral het evenwicht tussen de traditionele marsen en de zogenaamde populaire muziek belangrijk is.

Toen halverwege 2016 bleek dat John Doornbos de instructie niet meer kon combineren met z’n werk, kwam een oude bekende terug bij Duindorp. Jos Lustberg werd bereid gevonden om andermaal als algemeen instructeur aan de slag te gaan. Enkele maanden later kreeg Jos steun van Ronald Krassenburg, die als opvolger van Paula Brouwer toetrad tot het instructieteam, in zijn geval specifiek voor het slagwerk.

Onder leiding van Jos en Ronald werd eind 2016 een begin gemaakt met de nieuwe show, ROCK CITY. Na drie jaar, vele uitvoeringen en enthousiast applaus later, werd eind 2019 begonnen met de opvolger van ROCK CITY.

De nieuwe show zou op Vlaggetjesdag 2020 z’n première beleven, maar helaas gooide de Corona-crisis roet in het spreekwoordelijke eten. Op dit moment is nog geen nieuwe première bekend.